İŞİTME KAYBI

Doğumdan önce ya da doğumdan sonra konjenital(doğumsal) , kazanılmış nedenlerle meydana gelen kulağın sesi duyma özelliğini tamamen ya da kısmen kaybetme durumuna işitme engeli , işitme kaybı denir.İşitme kaybı her yaşta ortaya çıkabildiği gibi yaş arttıkça risk giderek artmaktadır.İşitme kaybında erkekler kadınlara göre daha çok etkilenmektedir. Normal işiten yetişkin -10 ile 15 dB arası duyarken 15 dB den sonrası işitme kaybı olarak tanımlanır. 16-25 dB arası çok hafif derece , 26-40 dB hafif, 41-55 dB orta, 56-70 orta ileri 71-90 ileri 91 ve üzeri çok ileri derecede kayıp olarak sınıflandırılır.

İşitme kaybına neden olan birçok neden vardır. Bunlar doğumsal [ akraba evliliği , sendromlar ( down sendromu , charge, waldenburg…) ,atrezik kulak , malformasyonlar ,annenin hamilelik sırası ilaç kullanımı, fototerapi , küvez ,prematüre doğum , doğum ağırlığı ,doğum haftası…] olabilceği gibi doğumdan sonra meydana da gelebilmektedir . Doğumdan sonra meydana gelen sebepler arasında kafa travması , yüksek sese maruz kalma , gürültülü ortamlarda uzun süre çalışma, sinirlerde ya da işitsel yollarda tümör bası , steroid , antihistaminik ilaçlar , kemoterapiye uzun süre maruz kalma, metobolik hastalıklar( tansiyon, şeker…),orta kulakta kronik sıvı birikimi, meniere hastalığı, perfore zar ,viral veya bakterial enfeksiyonlar , ani işitme kaybı, sinir tutulumu, inme vb. sebep olmaktadır.

İŞİTME KAYBI BELİRTİLERİ NELERDİR?

İşitme kaybı olan bireylerde kayıp çok hafif dereceden çok ileri dereceye kadar değişim göstermektedir. Kaybın sınıflandırılması olduğu gibi belirtileri de kaybın derecesine göre değişiklik
göstermektedir. İşitme kaybı çok hafif derecede olan bireylerde kaybı fark etmek diğer kayıplara göre daha zordur çünkü birey normal konuşmaları (50-60dB) sakin sessiz ortamda duymaktadır asıl farkı gürültülü ortamlarda anlar kelime kaçırmaya başlar ya da tekrar ettirme isteğinde bulunur. Onun dışında fısıltı sesleri , yaprak hışırtısı gibi sesleri de duymakta güçlük çeker. Hafif derecede kaybı olan bireylerde konuşma seslerini sakin ortamda duyar ama bazı sesleri kaçırır gürültüde anlamakta güçlük çeker sesleri ayırt etmekte zorlanır, fısıltı seslerini duyamaz. Orta derecede kaybı olan bireylerde karşılıklı konuşmalarda sessiz ortamlarda sorun yaşar tekrar ettirme , kelimeleri tamamlama yapar .

Gürültülü ortamlarda konuşmaları anlamada ayırt etmede güçlüğü iyice artar. Orta- ileri derecede kaybı olan bireylerde İşitme cihazı olmadan karşılıklı konuşmaları anlamada güçlük çeker takip
edemez iletişim problemleri yaşar. İleri derecede kaybı olan bireyler konuşma seslerini duyamaz Sadece çevredeki şiddetli sesleri duyar ( uçak gürültüsü, konser alanları..) . Çok ileri derecede kaybı olan bireylerde şiddeti çok yüksek olan sesleri duyabilir . İşitme kaybının fizyolojik etkileri dışında bireylerde psikolojik etkileri de vardır İşitme kaybının derecesi arttıkça bireylerde iletişim kurma güçlüğü arttığı için depresyon , içe kapanıklık meydana gelmektedir ve bireyler erken zamanda işitme cihazı ile desteklenmediği zaman demans ve alzheımerın en büyük risk faktörü haline gelmektedir.

KULAK ÇINLAMASI NEDİR BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tinnitus ortamda herhangi bir ses yokken hasta tarafından bir kulakta veya bazen her iki kulakta duyulan, monoton (tekdüze) sese verilen addır. Ses kalın, pes bir ses (rüzgar sesi, uğultu) olabileceği gibi ince, tiz (zil sesi, çınlama) de olabilir. Zaman zaman ortaya çıkıp çok kısa süren çınlamalar hepimizde olabilir, ancak sesiz ortamlarda daha da belirgin olmak üzere sürekli işitilen tinnitus hastanın yaşamını çok güçleştirebilir.  Bazı durumlarda hastanın kulağına yaklaşan kişi de sesi duyabilir. Bu tip tinnituslara objektif tinnitus denilir. Bu durum çoğunlukla bir damar anormalliğinden dolayı veya damak bölgesi kaslarının kasılması sonucu orta kulakta meydana gelen seslerden ötürü gelişir.
Sesin sadece hasta tarafından duyulduğu subjektif tinnitusun birçok nedeni vardır. Bazen çınlama çözümü oldukça kolay (örneğin tıkayıcı bir kulak kiri) sorunlara bağlıdır. Bunun yanında
yaşlılığa veya başka nedenlere bağlı işitme kaybı, enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulakta ki kemikçiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi (otoskleroz, timpanoskleroz hastalıkları) gibi daha önemli nedenler de olabilir. Tinnitus baş ve boyun bölgesindeki damar balonlaşmaları (anevrizma) veya işitme ve denge sinirinden kaynaklanan bir tümörden (akustik nörinom) dolayı da olabilir. Bu problemlerde işitme kaybı da bulunabilir.

Her bir durum için tedavi farklıdır. Bu nedenle konusunda uzmanlaşmış bir doktora muayene olmak ve kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak, doğru tedavi için önemlidir.

KULAK ÇINLAMASININ TEDAVİLERİ NELERDİR?

Eğer temelde yatan işitme kaybı düzeltilebilirse kulağınızdaki çınlamalar da ortadan kalkabilir. Çınlamanın nedenini bulabilmek için bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir. Bunlara rağmen tinnitusun gerçek nedeni kimi zaman bulunamaz. Neden ortaya konulmamış olmasına rağmen bazı durumlarda ilaçlar yardımcı olmaktadır.

Tinnitus işitme cihazı ile de azaltılabilir cihazlardaki tinnustus masker özelliğinin kullanılması ile hasta daha konforlu, yaşam standartı artmış hale gelebilmektedir. Tinnitus masker hastalara sesi
unutturacak gürültü verilerek çınlaması baskılanır. Verilen bu gürültü White noise , pink noise,.. çoğaltılabilir . Hasta gürültüyü duyarak çınlama maskelenmiş olur. İşitme Cihazı ile yapılan tinnutus tedavisi için hastaların sürekli kontrol altında rehabilite edilmesi önemlidir.