İŞİTME CİHAZI NEDİR?

İşitme cihazları bir kişinin işitme kaybı sebebiyle duyamadığı harfleri , sesleri ve konuşmaları daha iyi duymasına ve daha iyi net duymanın getirdiği etkiyle konuşulanları daha net bir şekilde anlamasına olanak tanıyan elektronik cihazlardır.

İŞİTME CİHAZI NASIL ÇALIŞIR?

İşitme cihazları üç ana bölümden oluşur: Mikrofon, Amplifikatör ve Hoparlör. Mikrofon(lar) dış ortamdaki sesleri alır ve amplifikatöre iletir. Amplifikatör (ve işlemci) bu seslerin işlemlenip yükseltilmesi görevindedir. Son olarak yükseltilen sesler, hoparlör aracılığıyla kulağa iletilir. Kulağa iletim sırasında çeşitli materyaller kullanılır, bunlar: kulak kalıpları, hortum ve boynuzlar, tüpler ve dome lar olabilir.

İŞİTME CİHAZI ALINIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Bütün işitme cihazlarının çalışma prensibi aynı olup hastanın işitme kaybı seviyesi işitme kaybı konfigürasyonu ve bu işitme kaybına ne kadar süredir maruz kaldığına göre değişiklik göstermektedir. Bu sebepten dolayı her hastaya uygun cihazın seçilmesi çok önemlidir.
İşitme cihazı alacak hastanın dikkat etmesi gereken hususlardan en önemlisi işitme cihazını almadan önce denemesidir deneyip nasıl bir ses kalitesi olduğunu ve işitme cihazının kısa süreli de olsa nasıl bir etkisi olduğunu görmesidir.
Diğer bir husus ise işitme cihazını denediği firmada bu işin eğitimini almış işitme uzmanı (odyolog) olmasıdır.
İşitme cihazı kullandığınız süre boyunca size destek olabilecek işitme kaybınıza uygun fitting yapabilecek odyolog işitme sağlığınız açısından çok önemlidir.
İşitme cihazları elektronik oldukları için teknik servisi de çok önemlidir

ÇİFT TARAFLI İŞİTME CİHAZI KULLANMANIN FAYDALARI

Ses dalgaları kulak kepçesine gelir sonrasında dışkulak yolu kulak zarı ortak kulak ve iç kulağa gidip iç kulaktaki tüy hücrelerini aktifleştirip beyne gider beynimizde yorumlanıp duyup anlamamızı sağlar.
İşitme kaybı çoğunlukla iki kulakta da olur . Biz nasıl iki gözümüzle daha perspektif görebiliyorsak iki kulağımızla daha iyi duyup daha iyi anlarız.

  • Konuşmaları daha iyi anlarsınız
  • Duyuyorum ama anlamıyorum şikayetinizi tek işitme cihazına göre daha çok azaltır.
  • Sesin nereden geldiğini daha iyi anlarsınız.
  • Çift taraflı işitme cihazı kullanıldığında yönsellik kavramınız gelişir. Eğer tek işitme cihazı takılırsa ses nerden gelirse gelsin işitme cihazının olduğu taraftan geliyomuş hissi oluşur bu da yönsellik kavramını yavaş yavaş yok eder.
  • Daha rahat dinler, daha az yorulursunuz
  • Çift taraflı cihaz kullanımında sürekli tek kulağa yüklenmek zorunda kalmayacağınız için daha az yorulursunuz.
  • İki kulağınız da aktif kalır
  • İki tarafa da gerekirken tek tarafta işitme cihazı kullanmak, cihaz kullanılmayan kulakta kaybın ilerlemesine yol açabilir ve o kulakta işitme kaybı ilerlediğinde ileri süreçte işitme cihazından fayda göremeyebilirsiniz.